Fiecare columbofil are in ingrijire o echipa de porumbei cu care va concura. Columbofilul se prezinta la clubul local cu porumbeii pe care-i inregistreaza pe fisa de concurs. Ei sunt identificabili dupa inelul pe care obligatoriu il poarta toata viata lor si care este unic. Peste inel se introduce un manson de plastic (clema). In cazul in care crescatorul dispune de constatator electronic, nu se pune clema, ci pe piciorul celalalt al porumbelului se introduce un cip electronic sigilat. Pe mansonul de plastic sunt trecute numere de inregistrare, de asemenea cipul electronic este unic. Dupa aceaste proceduri porumbeii sunt urcati in masina speciala de transport care ii duce in localitatea de unde vor fi eliberati. In ziua concursului, daca vremea este favorabila(nu sunt ploi torentiale sau vant puternic), porumbeii sunt lansati din masina de catre delegatii lansatori, iar columbofilii ii asteapta acasa.
Dupa ce sunt lansati, ei dau niste ture de orientare si apoi in functie de pregatire si aptitudini, pornesc spre casele lor, in grupuri mari care se micsoreaza pe parcurs, in fruntea plutonului ramanand porumbeii cei mai buni. Fiind pasari gregare, de stol, sunt tentati sa zboare impreuna dar cand sunt lansati porumbei din mai multe orase de exemplu, vor trebui sa se desparta, si aici intervine curajul si inteligenta lor. Cand un porumbel ajunge acasa, columbofilul ii ia clema de concursconcurs de pe picior, dupa care o introduce intr-un ceas sigilat care va marca pe o banda timpul exact la care a sosit porumbelul. Evident ca porumbeii trebuie sa fie bine educati si sa intre imediat, altfel degeaba ajung acasa intr-un timp bun daca nu intra sa poata fi inregistrati.
Inainte de concursurile propriuzise, porumbeii sunt lansati si in cateva zboruri de antrenament, pe distante mai mici. Concursurile se desfasoara pe distante mici, medii si mari, de la 100 la peste 1500 km (aceste maratoane aeriene au evident, lansari din strainatate, si la ele participa crescatorii dintr-o zona foarte intinsa din tara).
Distantele, dintre localitatile de lansare a porumbeilor si crescatoria fiecarui crescator, sunt masurate in linie dreapta folosindu-se coordonatele GPS. Cu ajutorul unei formule matematice care ia in calcul atat distanta dintre localitatea de lansare si cea de sosire, viteza cu care porumbelul a parcurs distanta si locul rezultat in clasament nici unul dintre concurenti teoretic nu trebuie sa fie dezavantajat, si se creaza un clasament comun. Pentru a fi validat castigator, un porumbel trebuie ca in urma calculului pe baza formulei sa fie sosit in primii 20% din totalitatea porumbeilor participanti la etapa respectiva.
Etapele de concurs se desfasoara de primavara pana toamna. La finalul sezonului competitional se realizeaza pe baza rezultatelor obtinute de porumbei doua clasamente: clasamentul porumbeilor si cel al crescatorilor.
Ambele clasamente sunt realizate pentru urmatoarele categorii de distanta:
Categoria I: Viteza - desemneaza categoria de distanta cuprinsa intre 100-350 km. Un porumbel trebuie sa claseze 5 etape pe aceasta distanta pentru a se putea spune ca a realizat norma. Aceste 5 etape trebuie sa insumeze distanta de minim 750 km parcursi intr-un sezon competitional. In 2 ani competitionali consecutivi se poate realiza categoria viteza palmares care inseamna punctajul realizat de un porumbel in 10 etape si minim 1500 km clasati.
Categoria II: Demifond - corespunde categoriei de distanta 300-600 km. Un porumbel realizeaza norma numai daca obtine punctaj in 4 etape cu parcurgerea a minim 1400 km intr-un an. Pentru demifond palmares sunt necesare 8 etape si minim 2800 km.
Categoria III: Fond - desemneaza distante de peste 500 km. Un porumbel trebuie sa obtina punctaj in 3 etape, distanta totala parcursa trebuie sa fie de minim 1650 km intr-un an. Pentru fond palmares sunt necesare 6 etape si minim 3300 km. Pentru categoria IV: General - este necesar ca un porumbel sa realizeze punctaj in 5 etape cu parcurgerea a minim 1500 km astfel:
• 1 etapa la categoria viteza; • 2 etape la categoria demifond; • 2 etape la categoria fond.
Pentru palmares, porumbelul trebuie sa claseze 11 etape cu parcurgerea a minim 3000km astfel:
• 3-5 etape la categoria viteza; • 2-6 etape la categoria demifond; • 1-3 etape cu distanta peste 500 km.
Toamna, dupa incetarea concursurilor cu porumbeii maturi, incep concursurile de tineret, unde concureaza numai tinerii porumbei nascuti in primavara anului curent. Aceste concursuri sunt organizate pe distante mai mici si au si un rol educativ pentru viata de sportiv de mai tarziu. Poate parea incredibil, dar puii de porumbel nascuti cu doar cateva luni in urma pot parcurge fara probleme sute de kilometri in zbor.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: geo12
Mesaj:
geo12
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.